Där askan blommar av Nguyễn Phan Quế Mai

1969. Systrarna Trang och Quỳnh lämnar sin fattiga hemby för att söka arbete i Saigon. De hamnar på en av stadens många barer där de dricker, flirtar och umgås med amerikanska soldater. Kriget kommer allt närmare samtidigt som Trang blir passionerat förälskad i en amerikansk helikopterpilot.

2016. Den föräldralöse Phong, son till en svart amerikansk soldat och en okänd vietnamesisk kvinna, bestämmer sig för att hitta sina föräldrar. Han hoppas kunna lämna sin eländiga tillvaro i Vietnam och ta sig till USA.

På andra sidan jordklotet finns Vietnamveteranen Dan som fortfarande lider av krigets fasor. Han bestämmer sig för att tillsammans med sin fru resa tillbaka till Saigon och konfrontera sitt förflutna.

Författarens tidigare roman När bergen sjunger står oläst i bokhyllan hos mig men när nu denna bok blev nominerad till årets bok 2023 kunde jag inte låta bli längre. Jag hade hört och läst så mycket om böckerna så nu var det verkligen dags.

Berättelsen följer egentligen tre personer. Det är Trang som lever i krigets Vietnam med sin syster Quỳnh. De drömmer om vad de ska göra i framtiden men tampas också med familjens skulder som bara växer och växer. När de får höra talas om välbetalda arbeten i Saigon åker de dit i hopp om att finna lyckan. Vi får även följa Phong som i nutid letar efter sina rötter. Han är föräldralös och det enda han egentligen vet är att han är asiatamerikan. Tillsammans med sin familj börjar han söka efter sanningen och en möjlighet att ta sig till USA. Sedan har vi även Dan som är veteran och som kommer tillbaka till Vietnam för att hantera  sina känslor. De har alla tre varit med om mycket och sett mycket, vilket också format dem. Alla tre perspektiv känns trovärdiga och äkta och jag känner med dem på ett eller annat sätt.

De tre perspektiven vävs samman på ett väldigt bra sätt och samtidigt som berättelsen är berörande är den även informativ och väcker mycket känslor hos läsaren. Författaren målar upp miljöerna i kriget och nutidens Vietnam och jag lämnas nästan ännu mer nyfiken på landet. Nu måste jag verkligen ta tag i att läsa hennes första bok.

Tack till Historiska Media för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 4/5

Författare: Nguyễn Phan Quế Mai
Utgivningsår: 2023
Förlag: Historiska Media
Utläst: 18 juni 2023
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Vargnatts Bokhylla | Och dagarna går… | Snowglitter |

Lämna en kommentar